تغيير روند مشارکت جوامع محلي در گردشگري، مردم را منتفع مي‌کند

به گزارش ميراث آريا(CHTN) اندرو بروان، مشاور بين‌المللي طرح حفاظت از تالاب‌هاي ايران، صبح امروز در کارگاه آموزشي مناطق حفاظت شده تالابي در پارک پرديسان ضمن بيان اين مطلب گفت: مناطق حفاظت شده محصولات و خدمات مختلفي را به بشر ارائه مي‌کند، بنابراين در اين مناطق ارتباط خوبي بين حفاظت از محيط زيست، فقر زدايي و استفاده از منابع وجود دارد.

وي افزود: مديريت منابع طبيعي روند پيچيده‌اي است و ما هم نمي‌خواهيم همه چيز به همان‌ شکلي که هست، بماند. ما فقط مي‌خواهيم هر طور شده، آنچه هست، باقي بماند و براي اين کار معتقديم بايد با تغييرات منطبق شويم.

براون ادامه داد: شرايط پيش آمده از جمله تغييرات آب و هوايي نشان از همين مسئله دارد که بايد به دنبال تطبيق باشيم و مديريت انطباق را در پيش بگيريم.

وي گفت: در حال حاضر در جهان روند به اين سمت است که ببينيم آيا مديريت مناطق حفاظت شده کارآمد هست يا نه؟ و بايد به ياد داشت که عوامل بسياري در تدبير اين امر موثرند. امروزه معيارهاي زيادي براي ارزشيابي وجود دارد و روند مديريت مناطق حفاظت شده در حال تغيير است.

مشاور بين‌المللي طرح حفاظت از تالاب‌هاي ايران افزود: اين تغييرات و مديريت مناطق حفاظت شده تا به حال با دولت بوده است ولي حالا اين مناطق به شکل چند گروهي اداره مي‌شود. بزرگ‌ترين تغيير در اين مناطق تفويض اختيار به جوامع محلي است. در خيلي جاها جامعه محلي مديدريت استفاده از منابع را برعهده مي‌گيرد .

وي ادامه داد: به خاطر پيچيده بودن مديريت اين منابع به خصوص تالاب‌هاي به تخصص‌هاي مختلف هم در سطح محلي و هم علمي و هم مشارکت بخش‌هاي مختلف نياز داريم و دولت، بخش تجاري و تشکل‌هاي مردم نهاد هرکدام تخصص‌ها و تجربيات مختلفي را براي اداره مناطق حفاظت شده به همراه دارند.

بروان گفت: در گذشته مناطق حفاظت شده ارزش‌يابي مالي نشده بودند، بنابراين تقريبا در تصميم‌گيري‌هاي مهم مورد توجه نبودند تا اينکه در سطح جهان اين مناطق مورد مطالعه قرار گرفتند و ارزش‌يابي شدند و نتيجه نهايي اين مطالعات مردم را شگفت زده کرد.

وي تصريح کرد: يکي ديگر از تغييرات عمده در مناطق حفاظت شده، تغيير روند گردشگري است. چون ما مي‌دانيم مناطق حفاظت شده براي مردم بسيار جذابند و براي ديدن آن‌ها مناسبند و امروزه استانداردهاي روند گردشگري در مناطق حفاظت شده هر روز بهتر مي‌شود.

وي افزود: تغيير ديگر، تغيير روند مشارکت جوامع محلي در گردشگري منطقه است. در واقع با اين روش مي‌توانيم مطمئن شويم منابع مالي رشد گردشگري، جوامع محلي را منتفع مي‌کند.

وي در پايان گفت: من با اين سخن تمام مي‌کنم که بسياري از کشورها رويکرد اکو سيستمي را در پيش گرفته‌اند و اين رويکرد تبادل بين حفاظت، ‌توسعه پايدار و منافع منصفانه را ممکن مي‌سازد. به اين ترتيب کمک مي‌شود تا هم حفاظت را در منطقه گسترده‌تر کنيم و هم مردم را در مرکز حفاظت از منطقه قرار دهيم./100


انتهای پیام/

کد خبر 1387031216